Ulubione Przepisy

BABECZKI

20151104_093439Składniki:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru ( brązowy,ew.zwykły)

3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
ew. 2 łyżki ciemnego kakao lub/oraz tabliczka pokruszonej czekolady
Jako dodatek do środka można dołożyć dżemu/powideł lub jakiś owoc, rodzynki itp.

Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu a mokre w drugim. Następnie wszystkie razem połączyć i dokładnie zmiksować. Nałożyć do papierowych papilotek-jeśli do środka dajemy np. dżem to 1 duża łyżka masy,dżem,1 duża łyżka masy.
Piec w temperaturze 180-200 stopni ok 20 minut- po 15 minutach sprawdzić wykałaczką czy się upiekły. Udekorować kremem po wystygnięciu.

Składniki na krem:
250 g serka Mascarpone
1/2 szklanki śmietany kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
ew. barwnik spożywczy lub łyżki kakao

 

Przepis nadesłała Pani Jolanta Sojka- mama Kacpra z gr. I


MUFFINY BANANOWE

Składniki suche:
250 gram mąki20160111_094343
115 gram cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli

Składniki mokre:
75 gram roztopionego masła
2 jajka
125 ml mleka
2 duże lub 3 średnie banany

Sposób przyrządzenia:
Składniki mokre wymieszać i dodać do składników suchych. Całość dobrze wymieszać. Tak przygotowane ciasto nałożyć do blaszki na muffinki. Włożyć do nagrzanego piekarnika
do 190 stopni i piec 20-25 minut w zależności od wybranego programu piekarnika.

Przepis nadesłała Pani Agnieszka Sporysz- mama Julii z gr. I


Razowe ciasto marchewkowe bez cukru

ciasto

Składniki suche: szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub żytniej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Składniki mokre: 3 bardzo dojrzałe banany (z ciemnymi plamkami na skórce)
3 średnie marchewki (starte na tarce na drobnych oczkach)
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki rodzynek
130 g (ok. 1/2 szklanki) zwykłego jogurtu naturalnego
2 jajka
Sposób przygotowania: W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Banany rozgnieść widelcem i połączyć ze startą marchewką. Dodać olej, rodzynki i wymieszać łyżką, następnie dodać suche składniki, jajka i jogurt oraz powtórzyć czynność – do osiągnięcia względnie gładkiego ciasta.
Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez godzinę.
Po tym czasie można sprawdzić stan patyczkiem, wbijając go do końca w ciasto, jednak patyczek powinien wyjść całkiem suchy bliżej brzegów, natomiast tak jak w przypadku ciasta brownies, włożony w środek patyczek może nie być suchy. Studzić chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie na kratce. Ozdabiać dowolnie, najlepiej polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką lub mleczną czekoladą (1/2 tabliczki).

Przepis nadesłała Pani Sylwia Grzywacz- mama Zosi z gr. IV

Masło czekoladowe
P1070189
Składniki:
1 szkl. orzechów nerkowców lub ziemnych niesolonych
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
Szczypta soli

Orzeszki prażymy na suchej patelni. Orzeszki ze szczyptą soli miksujemy blenderem ok. 10 min z przerwami. W połowie miksowania dodajemy olej rzepakowy, płynny miód i blendujemy dalej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy i miksujemy, aby połączyć składniki. Gotowe masło czekoladowe przekładamy do słoika.

Smacznego!

Przepis nadesłała Pani Sylwia Grzywacz- mama Zosi z gr. IV


Przepisy na wartościowe słodycze dla dzieci

Batoniki owsiane z ziarnami

batoniki_z_ziarnami_i_miodem1 (1)

Składniki (na 10-12 porcji):

  • 2 szkl. płatków owsianych zwykłych
  • 1/2 szkl. pestek słonecznika
  • 1/2 szkl. pestek dyni
  • 1/3 szkl. ziaren sezamu
  • 1/4 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/4 szkl. rodzynek
  • 1 szkl. tartego jabłka
  • 1/2 szkl. płynnego miodu

 

Sposób przygotowania: Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni. Pestki słonecznika, dyni i sezamu również uprażyć na patelni, a następnie wymieszać z płatkami, żurawiną, rodzynkami, i rozpuszczonym masłem. Przełożyć do rondla z podgrzanym miodem i dokładnie wymieszać. Prostokątną płaską formę (o wymiarach ok. 20×28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowaną masę tak, by miała grubość około 2 cm. Wyrównać wierzch i kiedy będzie jeszcze ciepła pokroić na porcje.

 

Kakaowy krem do pieczywa (mała miseczka ok. 260g- ok. 8 porcji)

  • daktyle (50g)
  • 1 awokado
  • 1 banan
  • 1 łyżka kakao (10g)

Sposób przygotowania : daktyle moczymy przez 20 minut we wrzątku. Owoce obieramy, dodajemy kakao i całość miksujemy na gładki krem.

 

Granola jabłkowa (ok. 300g- 10 porcji)

  • 2 szklanki płatków owsianych (220g)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie- orzech lub rodzynki ok 4 łyżek

Sposób przygotowania : Mieszamy w misce płatki, cynamon, wiórki kokosowe i nasiona słonecznika. Jabłka miksujemy blenderem i dodajemy do reszty składników. Posklejaną masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min. w temp. 160° aż będzie chrupka, mieszając co 10 minut. Granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

Ciastka bananowe ( ok. 15 szt.)

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 duże, dojrzałe banany,
  • ewentualnie 1 płaska łyżeczka sody

Sposób przygotowania :Wszystkie składniki miksujemy. Odstawiamy na kilka minut. Ciasto układamy dużą łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180° przez ok. 15 min. Po tym czasie odwracamy na drugą stronę i dopiekamy przez 5 min.

 

Budyń jaglany ( 2 porcje)

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • miód do smaku
  • 4 jabłka
  • 1/3 szklanki płatków migdałów/ kokosowych

 

Sposób przygotowania : Jabłka obieramy, kroimy i dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Migdały prażymy na patelni. Gotujemy osoloną kaszę, aż się całkiem rozgotuje. Pod koniec gotowania dodajemy mleko i miód. Całość zdejmujemy z kuchenki i miksujemy na gładką masę. Nakładamy do miseczek, dodajemy łyżkę jabłek i migdały.

Praliny z kaszy jaglanej

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka rodzynek
  • 5 daktyli
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo do obtoczenia pralin:

  • wiórki kokosowe
  • mielone orzechy
  • kakao
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania :  rodzynki i daktyle zalewamy 2 szk. wrzątku, odstawiamy na 15 minut, po czym odsączamy. Odsączone owoce miksujemy, dodajemy kaszę jaglaną i jeszcze raz krótko miksujemy do połączenia składników. Pozostawiamy do ostudzenia. Na talerzyki wsypujemy wiórki kokosowe, kakao, mielone orzechy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w przygotowanych dodatkach. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce , maksymalnie 3 dni.

 

Przepisy przekazała dietetyk, edukator żywieniowy Pani Agata Przybytkowska

MAKARON ZE SZPINAKIEM 

Składniki:

1/2 kg makaronu

podwójna pierś z kurczaka

łyżka oliwy

sól

pieprz

1/2 kg świeżych liści szpinaku (mogą być również mrożone)

250 ml śmietanki do sosów ( lub serka mascarpone)

kilka ząbków czosnku

1 łyżka masła

Szpinak przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, usunąć twardawe łodyżki. Czosnek obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić czosnek i smażyć pół minuty, dodać śmietankę , trzymać na ogniu aż stanie się płynny. Kurczaka pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu a następnie dodać do sosu. Wrzucić liście szpinaku, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy, a gdy będzie al dente, odcedzić i jeszcze gorący wymieszać z sosem. Odstawić na 2 minuty pod przykryciem, by potrawa nabrała wszystkich barw smaku. Można podać udekorowany natką lub bazylią.

P1290267

Przepis nadesłała Anna Kowalska – mama Julki z  gr. I